Na konferencii v Prešove diskutujú o vzťahu cirkvi k spoločenskej komunikácii

15.12.2003 Celý región

Medzinárodná vedecká konferencia na tému Význam spoločenskej komunikácie v zjednocujúcej sa Európe sa konala 9. a 10. decembra na pôde Gréckokatolíckej bohos...
Medzinárodná vedecká konferencia na tému Význam spoločenskej komunikácie v zjednocujúcej sa Európe sa konala 9. a 10. decembra na pôde Gréckokatolíckej bohosloveckej fakulty Prešovskej univerzity (GBF PU) v Prešove. Tunajšia Katedra kresťanskej edukácie a spoločenskej komunikácie
pripravila dvojdňové podujatie v spolupráci s Lublinskou školou biznisu a Katedrou médií a náboženskej komunikácie Katolíckej univerzity v Lubline (Poľsko).

Obe inštitúcie po prvýkrát spolupracovali pred rokom na organizovaní konferencie na tému Spoločenské komunikačné prostriedky v živote katolíckej cirkvi. Marek Pribula, prodekan GBF PU v Prešove, jeden z hlavných organizátorov vzájomných kontaktov, zdôraznil, že hlavným zmyslom konferencie bolo poukázať na skutočnosť, že médiá by mali uľahčovať medziľudskú komunikáciu a nie ju nahrádzať. Cirkev je povinná si uvedomovať obrovský význam médií v súčasnosti a ak nechce zaostať za dobou, tak je povinná sa naučiť s nimi aj spolupracovať. Konferencia poukazuje na to, že veľmi potrebnou pre prácu médií je etika a cirkev má občanov vychovávať tak, aby boli schopní prijímať mediálne produkty kritickým spôsobom.
Odborný garant podujatia kňaz Tadeusz Zasępa, rektor Lublinskej školy biznisu, vystúpil s príspevkom o prezentácii kresťanskej identity Európy v médiách. Zasê povi vyšla v minulých mesiacoch na Slovensku kniha pod príznačným názvom Moc a nemoc médií.
Tematickými okruhmi jednotlivých vystúpení boli napr. morálne dimenzie internetovej komunikácie v Európe, nová evanjelizácia a budúcnosť Európy, nevyhnutnosť mediálnej edukácie v zjednotenej Európe, mediálno-prorocké pôsobenie Jána Pavla II. v prospech jednoty Európy. (jj)
 

Vyberte región